Blogi

SUVETEMPO JA SÖÖGIKORRAD


SUVETEMPO JA SÖÖGIKORRAD

Kui suvi jõuab Eestimaale, siis lendab meie tavapärane elurütm tihtipeale prügikasti ja mõtleme: ah! suvel võib!
Kes sööb rohkem grilltoite, kes jätab söögikordi vahele ja asendab need jäätisega (nagu mina vahel), kes asendab vee õlle või siidriga, kes toitub ainult salatist ja jääkohvist …

Taban ennast seda tegemas ja näen seda ka ümberringi. See on nii inimlik ja mõistetav! Halloo! Suvi on lõpuks ometi käes! Naudime täiega! Täna ei tahagi ma ilusale elule kriipsu peale tõmmata, vaid kutsun teid lihtsalt märkama neid valikuid mida me teeme. Sest kui märkad, siis saad teha ka teistsuguse valiku. Vähemalt mõnikord…

-Enne kui järjekordse grillpeo korraldad, mõtle, kuidas saad menüüd natukenegi rohkem tasakaalu viia. Tee veidi eeltööd ja valmista üks huvitav salat, woki või grilli suviseid köögivilju ning serveeri neid mõnusa kastmega. Alternatiivina võid korraldada erinevate rahvaste köökide õhtuid kaasates pere või külalised toiduvalmistamisse. Vietnami kevadrullid, Mehhiko wrapid ja tortillad, Itaalia perepitsad või risottod on heaks vahelduseks grillitud lihale ja vorstikestele. Kõlab ootamatult aga ka puuviljadest ja marjadest on võimalik kõht täis saada. Sobivale seltskonnale paku rikkalikku puuviljavalikut koos isetehtud jäätise, sorbeti või krõbeda õunastruudliga. Kui süda õhtu jooksul vesiseks läheb, siis juurviljatipp, lavašši- või lehtkapsakrõpsud, ahjus röstitud küüslauguleivad vms annavad tasakaalu.

-Kui sööd lõunat kodust väljas, siis astu korraks sissetallatud rajalt kõrvale. Külasta mõnda uut söögikohta ja proovi uusi maitseid. Kui tead, et oled grillitud toidu ja lihaga liiale läinud, siis vali lõunaks midagi, mis aitaks su kehal puhastuda ja annaks seedimisele puhkust. Grillitud toit sisaldab teatavasti vähkitekitavaid kantserogeene ning liha tõstab kehas põletikutaset, olles ühtlasi kõige raskemini/kauem seeditav toit üldse. Anna oma kehale võimalus taastuda, hoides tasakaalu nii hästi kui suudad. Suudad ju küll!

-Ära jäta söögikordi täiesti vahele, isegi kui tunned, et üldse isu ei ole. Söögikordade vahelejätmine tõstab hilisemat näksimiste tõenäosust ja toetab halvemate valikute tegemist. Mõtle parem, mida sa hetkel süüa sooviksid. Kujuta ette selle toidu maitset ja lõhna ning leiad just õige toidu selleks hetkeks. Suvisteks lõunasöökideks sobivad salatid küll hästi, aga jälgi, et see ei jääks sinu põhisöögiks päeva jooksul. Värske salat on hea valik, aga see võiks olla mitmekesine ning sisaldada lisaks lehtsalatile, kurgile ja tomatile erinevaid salatisorte, erinevaid köögivilju, seemneid ja kastmeid. Mida rikkalikum seda parem! Salatit valmistades või tellides pööra tähelepanu ka tooraine värskusele ja kui võimalik kasuta vähemalt suvel eestimaist ja puhast toorainet. Selle mõne kuuga, mil meil on võimalik teha puu- ja köögivilja osas paremaid valikuid, tugevdame oma tervist, anname kehale võimaluse taastuda ja tõsta keha vastupanuvõime sügiseks nii kõrgele kui võimalik.

-Smuutid, smuutid, smuutid! Veel ühe smuuti jaoks on alati ruumi ja tänu kergele omastatavusele annab see kehale kiirelt energiat! Jällegi – ole loov ja tekita vaheldust! Kui sul veel ei ole oma miniblenderit, siis nüüd on see viimane aeg soetada, sest nii saad eriti mugavalt endale smuuti kiirelt kaasta teha.

-Pane alati lauale ahvatlev kannutäis sidruni-/laimimahla ja meega maitsestatud mullivett ja jälgi, et selle värskus ei kaoks. Vesi on parim janukustutaja ja kuna täidab ka kõhtu, siis vähendab ka liigsöömist. Magusad kihisevad joogid on küll ahvatlevad, aga ära kraba alati riiulilt ühte ja sama, vaid vaata, kas uued tooted sisaldavad ehk vähem suhkrut ja rohkem looduslikke maitseid.
Kuna alkohol on väga kalorirohke, siis asenda see vähemalt osaliselt alkoholivabade jookidega. Meeldetuletuseks: üks 300 ml (4-5%-ne) õlu sisaldab umbes 600 kcal ja polaal veini kuni 300 kcal. Seega võib kahest õllest saada juba umbes pool keskmisest päevasest lubatud kaloraazist…  Arvutage ise ja tarbige pigem väikse varuga.
Kuigi nädalapäevad võivad olla puhkuse ajal kõik sama nägu, anna oma parim, et nädalas oleks vähemalt 3 täiesti alkoholivaba päeva. Su maks teeb sulle selle eest kummarduse.

KORDAME ÜLE:

-Ära jäta söögikordi vahele vaid asenda need alternatiivsete, kuid täisväärtuslike toitudega!

-Ära liialda alkoholi ja magustae jookidega – tee tutvust uute alkoholivabade jookidega ja ole ise loov tervislikke suviseid jooke valmistama!

-Teadvusta endale, mida sa suhu pistad ja alla neelad. Sõltuvustoitude tarbimist saab vähendada teadliku keskendumisega söödavale ja nii väheneb söödava toidu kogus. Aga sellest teine kord…